Skip to content Skip to footer

Med i njegove blagodati

Med se od davnina koristi u ljudskoj prehrani te je poznat kao hrana bogova u starih Grka. Oduvijek je bio cijenjen, a i danas mu se pripisuju mnoga ljekovita svojstva. Kažu da djeluje antibakterijski, antioksidacijski, antivirusno, antikancerogeno što je u ova današnja vremena od velike važnosti za znati. Ne podcjenjujte važnost meda u svakodnevnoj ishrani i jačanju imuniteta!


Med je sladak i gust sok kojeg pčele medarice tvore od nektara koji skupljaju na cvjetovima ili slatkim izlučevinama (medene rose) nekih kukaca. Med je i najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Najstariji zapisi skupljanja meda potječu čak od 7000 g. prije Krista kada su u grobnici jednog od faraona nađeni ostaci meda, što je ujedno dokaz da mu je rok trajanja neograničen. Stručnjaci kažu da na svijetu nema pčele koja proizvodi loš med, loš med rezultat je industrijskog punjenja meda ili lošeg nesavjesnog i neobrazovanog pčelara.

Konzumacija

Pri konzumiranju meda u čaj pripazite da ne bude vruć jer inače gubi svoja ljekovita svojstva. Potrebno je pričekati da se med sasvim otopi u tekućini jer će samo tako naš organizam znati iskoristiti sva ljekovita svojstva. Ukoliko uzimate med na žlicu (meni osobno najdraži način) pripazite da ga držite u ustima sve dok se ne otopi. Također neki smatraju da se med treba uzimati drvenom ili porculanskom žlicom, u protivnom ako koristite metalnu žlicu to navodno nije dobro za svojstva meda, no ta tvrdnja i nije znanstveno dokazana.
Zbog lake probavljivosti med trenutno vraća izgubljenu energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost. Njegova ga svojstva čine nezaobilaznom namirnicom u zdravoj prehrani. Pravilnom konzumacijom taj proizvod pretvaramo u lijek.

Iskoristite mogućnost i kupite med izravno od svojih lokalnih pčelara jer je takav i najkvalitetniji. Biokovsko je područje bogato raznim biljnim svijetom što su prepoznale i pčele medarice pa je med toga kraja iznimno kvalitetan o čemu svjedoče brojne medalje lokalnih pčelara.

Kažu kako je potražnja za biokovskim medom na tržištu neusporedivo veća od proizvedenih količina što je pčelarima i dodatni motiv za povećanjem svojih košnica odnosno nastamba za pčele. Pčelari svoj med prodaju na sajmovima, ali znatno više na kućnom pragu.

 

Leave A Comment