Skip to content Skip to footer

Ružmarin

Biljka čije ime potječe od latinskog ‘ros’ (rosa) i ‘marinus’ (more), odnosno “morska rosa”, što govori da je za njegov rast vrlo povoljan povjetarac s mora, koji donosi vlagu. Ružmarin je grmolika zimzelena biljka igličastih listova i krhkih svjetloplavih cvjetova. Igličasti listovi intenzivnog su mirisa, te pikantno ljutog, oporog okusa. Koristi se za aromatiziranje povrća i mesnih jela, kao dodatak ribi na gradelama i brojnim drugim dalmatinskim jelima.

Osim u gastronomiji, gdje ga najčešće koristimo, postoje i druge blagodati ružmarina. Stručnjaci kažu da potiče cirkulaciju i tok krvi prema mozgu, te na taj način poboljšava koncentraciju i liječi glavobolju. Kažu da je posvećen božici ljepote i ljubavi Afroditi, no ružmarin nije samo simbol ljubavi, već i simbol mudrosti koji osnažuje pamćenje. Pa tako ako želite bolje pamćenje savjetuje se da teglicu ružmarina stavite na svoj radni stol ili sobu gdje učite i radite. Nije loše probati zar ne?!

Ljekovitost

Ružmarin se nalazi pri vrhu liste namirnica koja može pomoći u prevenciji i liječenju raka. Studije pokazuju da ulje ružmarina može spriječiti razvoj raka kože, jer sprječava rast kožnih tumora i osigurava prirodnu zaštitu od oštećenja koja izaziva štetno sunčevo ultraljubičasto zračenje. Također odlično djeluje protiv bakterija i  gljivica što su prepoznali i stari Rimljani koji su njegove grančice palili u vrijeme velikih zaraza.

Narodna medicina

Brojni iskusni travari koriste ružmarin za nesvjesticu koja se javlja zbog problem s ravnotežnim sustavom uha, za razna živčana oboljenja, neugodan zadah iz usta, pa i za groznicu. Kažu da ova biljka ima vrlo jaka sedativna, diuretska i antiseptička svojstva. Sastojci ružmarina jačaju imunološki sustav, a protuupalne tvari mogu ublažiti jake napade astme. Stimulativno djelovanje ružmarina može dovesti do poboljšanja funkcije jetre i sekrecije žučne vrećice, što pridonosi poboljšanju općeg stanja cijelog organizma. Osim što je odličan ‘tonik’ za mozak,  ima i sposobnost ublažavanja glavobolje, migrene, te blage do umjerene depresije.
Zbog svoje visoke razine kiseline koja djeluje kao blagi antioksidant i analgetik, ružmarin je koristan kod liječenja upale artritisa i oštećenja zglobova.
Super je i za njegu kose, pa tako pripravak tonika od ružmarina djeluje kao prirodni regenerator za kosu koji tonizira vlasište i jača kosu.
Odličan je i kod oporavka od dugotrajnog stresa i kronične bolesti.

U kozmetici, osim u pripavcima za jačanje kose, ružmarin se dodaje i u kupke te se koristi kao osvježavajući tonik za lice. Znajte i to da dodavanjem otopine ružmarina u vodu za ispiranje možete posvjetliti tamnu kosu.

Običaji

Još od najstarijih vremena ružmarin je uvijek uživao veliki ugled kod naroda, a neki običaji u vezi njegove uporabe održali su se do danas. Tokom Srednjeg vijeka, ružmarin je smatran ljubavnim cvijetom, znakom sjećanja i vjernosti. U skladu s vjerovanjem da će ova mediteranska biljka pomoći da se održi zavjet položen pri vjenčanju, često su ga uplitali u vijenac koji je mladenka nosila na glavi, a njegovo se vino koristilo u zdravicama za novovjenčani par.

Vjerujem da ste pronašli inspiraciju u blagodatima ove aromatične biljke i da ćete neke njegove blagodati i sami isprobati.

 

 

 

Leave A Comment