Skip to content Skip to footer

Soparnik – jelo naših starih

O kome o čemu? – O soparniku, specijalitetu dalmatinskih Poljica, težačkom jelu koje se također nalazi na listi zaštićenih dobara RH. Kažu nutricionisti da je soparnik po svom sastavu idealan obrok.
Soparnik je dakle pita od blitve, specijalitet iz Poljica (kraja od 20-ak sela istočno od Splita, protežu se od Žrnovnice do Blata na Cetini i Omiša). Ovo jelo datira još iz vremena Turaka, te je njegova osnova vrlo jednostavna, a sastoji se od malo blitve, mladog luka i peršina između dva sloja najjednostavnijeg tijesta. Netko bi se zapitao što je to tako čarobno u tom soparniku da je uvršten na listu zaštićenih dobara, a tajna upravo i jest u toj jednostavnosti koja zapravo oslikava i način života kraja Poljičke Republike.
O Poljicama…

Spomenuli smo da su Poljica kraj od 20- ak sela oko planine Mosor. Dijele se na Donja, Srednja i Gornja. Puno je to sela u svakom dijelu Poljica i pogađate svaki kraj ima svoju tajnu izrade soparnika. Tako se već tradicionalno 15. godina u Dugom Ratu  odvija ‘Festival soparnika‘ koji okuplja sve najbolje lokalne meštre ovog specijaliteta. Festival ima i žiri koji zatim bira i odabire najbolji soparnik. Na prošlogodišnjem izdanju festivala u Dugom Ratu otkriven je  i spomenik soparniku: Žena sa soparnikom u ruci, brončani kip visok 175 centimetara. Blagoslovio ga je župnik don Božo Ćubelić. Možete li se sjetiti nekog tradicionalnog jela da mu je dignut čak i spomenik?!

PRIPREMA
Recepata ima mnogo no ovdje donosim onaj osnovni:
*Soparnnik se po pravom receptu peče u kominu koji mora biti dobro ugrijan (grije se oko 45 min),  dok se komin grije radi se soparnik:

 1. Od brašna, soli, ulja i vode umijesite glatko tijesto. Podijelite ga na dva dijela i ostavite da pokriveno stoji 15-ak minuta.
  2. Opranu blitvu dobro ocijedite, narežite na rezance i pospite Vegetom. Ostavite stajati oko 10 minuta i ponovo ocijedite. (*važno je blitvu dobro osušiti kako soparnik ne bi pucao)
  3. Blitvi dodajte ulje, mladi luk narezan na kolutiće, peršin i sve dobro izmiješajte.
  4. Na pobrašnjenoj dasci razvaljajte pola količine tijesta, pa ga stavite na dno pleha (veličine 24×40 cm).
  5. Po tijestu rasporedite nadjev od blitve i prekrijte ga drugom polovicom razvaljanog tijesta.
  6. Rubove tijesta dobro utisnite, površinu tijesta nabodite vilicom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 35-40 minuta. (u kućnoj verziji)
  * Soparnik se u kominu lopaticom prekrije lugom i žarom te se tako peče oko 15 minuta.
  7. Pečeni soparnik premažite maslinovim uljem i nasjeckanim češnjakomPosluživanje:
  Ohlađeni soparnik obavezno narežite na romboide i poslužite uz bevandu, a možete i uz pršut i sir da ga malo ‘pojačate’.
  Nek je u slast!

Okusi Hrvatsku (privatni album, moja omiljena dalmatinska večera)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave A Comment