Skip to content Skip to footer

đir do Brela…

Ako vas put dovede u Bašku Vodu svakako preporučamo da osim kupanja i sunčanja vrijeme iskoristite i za predivnu šetnju uz more i otkrivanje okolnih mjesta. Pa tako vam se na svega 2 km, otprilike 20 ak minuta lagane šetnje ‘lungomare’ šetnicom pruža mogućnost da otkrijete prekrasna Brela i divne skrivene uvalice. Ukoliko ste više fan bicikla, u ovu se avanturu slobodno upustite i na dva kotača. Iako ćete pojedine dionice morati prehodati radi stepenica i manjih uzbrdica.

Ako ste možda više za morske aktivnosti, na mnogim baškovoškim plažama postoji mogućnost rentanja kajaka, pa eto prilike da zaveslate ovom dionicom i uvjerite se u predivne prizore Biokova i mora. Osim što je izvrsno za kondiciju, ovu avanturu svakako preporučamo jer garantira nemjerljiv doživljaj i predivnu foto uspomenu obaju mjesta.

Svakako prošetajte/ dobiciklirajte/ doveslajte i do prepoznatljivog simbola Brela – ”kamena Brela’ koji iznova fascinira brojne turiste. No jeste li znali da je izvorno ime kamenog simbola Brela, prirodnog krajobraznog fenomena i prepoznatljivog branda hrvatskog turizma – Šakan. Sam naziv nastao je i koristio se zbog činjenice da je bio prirodno stanište sredozemne medvjedice, monachus monachus, danas skoro izumrle vrste na crvenoj listi IUCN-a, u narodu popularno nazivane raznim mitskim nazivima poput ovoga naziva Šakan.

Upravo na lokaciji gdje se nalazi ovaj prirodni fenomen jest i plaža Punta Rata koja je često na listama brojnih časopisa kao jedna od najljepših plaža u Europi. Nikako ne propustite kupanje i uživanje u predivnoj šljunčanoj plaži i uistinu kristalno čistom moru. Brojni stručni časopisi koji rade liste najljepših mjesta svijeta stavili su upravu ovu plažu kao mamac za putovanje u Hrvatsku, stoga svakako iskoristite blizinu i dostupnost ovog mjesta.

Sada kada ste već upoznali Brela, dotaknimo se malo i gastro teme. Naime jeste li znali da je osim spomenutog kamena i višnja maraska simbol i sinonim mjesta? Dalmatinska maraska je najkvalitetnija višnja na svijetu, a Brela su u samom vrhu među mjestima pogodnim za njen uzgoj. Sorta breljanske maraske je Sokoluša.

Preporučamo da svakako probate brojne deserte koje nude lokalne slastičarnice upravo od ove sorte višnje. Javite nam svoje doživljaje :))

 

 

Leave A Comment