Skip to content Skip to footer

Makarska

Ako ste se zaželjeli gradskog života i veće gužve, obližnja Makarska je odličan izbor za izlet, od Baške Vode udaljena svega 12 km. Smještena u Srednjoj Dalmaciji, između Biokova i Jadranskog mora, Makarska je oduvijek bila jedno od najpoznatijih turističkih odredišta hrvatskog priobalja, privlačnog zbog svojih prirodnih i klimatskih karakteristika i raznolike ponude.

Danas je Makarska grad s nešto manje od 14 tisuća stanovnika kojem pripadaju i okolna naselja pod Biokovom; Veliko Brdo, Puharići, Kotišina i Makar po kojem je i dobila ime. Osim dugih šljunčanih plaža po kojima je poznata kao i okolna mjesta, može se pohvaliti dugom promenadnom šetnicom uz koje su smješteni brojni hoteli s raznolikim sadržajem za sve uzraste, a to su prepoznali i brojni gosti koji joj se godinama vraćaju. Makarska se razvila oko prirodne luke koju štiti poluotok Sveti Petar i rt Osejava i najveća je ali i jedina takva luka između ušća Cetine i Neretve. Nekad je bila siguran zaklon pomorcima i trgovcima a danas predstavlja zaklon za brojne jahte, jedrilice te izletničke brodove.

Što vidjeti u Makarskoj?

Svakako preporučam posjet staroj gradskoj jezgri točnije Kačićevom trgu koji je usred ljetne sezone žarište svih događanja, raznih koncerata i priredbi. Tamo ćete često naići i na brojne lokalce kojima je tradicija okupljanje na gradskom trgiću i guštanje u toplim ljetnim noćima. Upravo se s Kačić trga možete zaputiti u brojne noćne barove u neposrednoj blizini.
Ako ste više pobornik povijesnih spomenika Grada, tokom dana obavezno svratite u crkvu Sv. Marka koja se također nalazi na Kačićevom trgu. Također povijest grada najbolje možete upoznati posjeti Franjevačkom samostanu koji u svojim prostorima čuva pinakoteku, knjižnicu, jedinstveni Malakoški muzej te Institut Planina i more. Uz obalu grada smješten je Gradski muzej i crkva sv. Filipa.
Iz parka sv. Petra pruža se predivan pogled na grad, planinu Biokovo i pučinu –  lokacija kao stvorena za predivne foto uspomene.

Leave A Comment