Skip to content Skip to footer

Zadvarje – pazar utorkom

Utorak je dan za Zadvarje –  mjesto između područja grada Omiša, općine Brela i općine Šestanovac na kopnu, a na moru razgraničeno s bračkom općinom Selca.

Utorak je dan kada Zadvarje živne, postane Dalmacija kakvu pamte naši stari. To je ‘sajmeni dan’, pa tada većina mještana okolnih naselja dođu ovdje kako bi nešto ‘upazarili’ ili makar samo da osjete šušur kojeg nema ostalih dana u tjednu. Dođu tako mnogi trgovci čak iz Like i Slavonije kako bi prodali svoju stoku i razmijenili dobra…tradicija je to duga stotinama godina. Također, sve je više turista je prepoznalo ovu vrlo rijetku atrakciju, pa tako brojne agencije ovdje vode svoje goste na izlet da okuse pravu tradiciju i vrate se puni dojmova ali i finih proizvoda.

Utorkom ovdje nema čega nema…reklo bi se – ‘od igle do motorne pile’…svega se tu pazari. Od stoke, alatnog materija, kojekakvih starudija i antikviteta, do domaćega voća i povrća lokalnih domaćinstava, raznog cvijeća te neizostavne pečene janjetine za koju se uvijek čeka u redu …ali vrijedi svake kune. Ne mogu točno opisati gdje je najveća gužva jer se zaista oko svakog štanda skupi grupica zainteresiranih kupaca. Nekako mi se ipak čini da miris domaće janjetine omami domaće goste ali i turiste pa je oko tog štanda često najveći red.

Ova tradicija sajma duga je preko tristo godina, ako se referiramo na podatke splitskog nadbiskupa Cupillija iz 1708. godine, čime se znatno obilježava život mještana ovog pitoresknog mjesta uz kanjon rijeke Cetine. Slijedeći tradiciju razmjene robe i usluga na navedenom sajmu, u proteklim su se stoljećima mještani Zadvarja prilagodili te nudili posjetiteljima i izlagačima smještaj i hranu u obliku gostionica i prenoćišta u sklopu obiteljskih ugostiteljskih objekata.
– više na: http://zadvarje.hr/?page_id=622

Ne propustite posjetiti ovaj hvalevrijedan sajam i nešto ‘upazariti’ jer teško da ćete naići na sličan u cijeloj Dalmaciji, a i šire.

 

 

Leave A Comment