Skip to content Skip to footer

Biserne plaže

Općina Baška Voda jedinstvena je po dugoj obalnoj crti od oko 8,3 kilometara koju gotovo u potpunosti čine pristupačne prirodne šljunčane plaže, mediteranski miris bora te spoj mora i velebnog Biokova.

Tražite svoje mjesto pod suncem? Ili u hladovini? Dolazite s djecom i volite da su vam blizu svi potrebni sadržaji, od igrališta na plaži do ugostiteljskih sadržaja iz čije hladovine možete motriti na svoje mališane?  Ili pak tražite mir i intimu u kojoj odmor predstavlja izvorna priroda ovog podneblja: šum valova koji se stapa s povjetarcem koji s padina Biokova nosi miris borova i mediteranskog bilja?

Rijetkost je da ovakav balans i mogućnost izbora postoji, i to u neprekinutom nizu od Brela do Makarske. Točnije od hotela Berulia na ulazu u Bašku Vodu iz pravca Brela pa sve do izlaza iz Krvavice smjenjuju se uređene gradske plaže i turistički sadržaji s dugim prirodnim plažama koje je oblikovalo more, na kojima je moguće naći prirodni zaklon od sunca i znatiželjnih pogleda.

U samoj Baškoj Vodi nalaze se tri gradske plaže: Ikovac, Podluka i Nikolina. Na svim plažama postoji mogućnost najma ležaljki i suncobrana, uz brojne druge ugostiteljske i zabavne sadržaje. Kabine za presvlačanje, sanitarni čvorovi i tuševi su standard na svim gradskim plažama.

Ikovac – 400-tinjak metara duga šljunčana plaža koja se pruža od hotela Berulia na ulazu u Bašku Vodu do plaže Podluka. Okrenuta je jugu i osunčana je od ranog jutra do kasnih popodnevnih sati. Plaža je nasuta šljunčanim oblutcima, a pojas u moru je od finog pijeska. Prirodnu hladovinu u pozadini plaže čine borovi, a na samoj plaži nalazi se nekoliko barova. Moguće je iznajmiti jet-ski. Postoji tuš, kao i sanitarni čvor. Cijelom dužinom plaže proteže se uređena šetnica koja Ikovac spaja s Podlukom. Ikovac je poznat po kamenoj stijeni koja se nekoliko metara izdiže iz mora. Spretniji ne smiju propustiti penjanje i okušati se u skakanju u more. Ukoliko tražite savršenu kulisu za promatranje zalaska sunca i romantične trenutke, kameni mol Ikovca neće vas ostaviti ravnodušnim. Odmah iznad nalaze se cocktail barovi koji će u večernjim satima obojiti more i pružiti potpuno drugačiji doživljaj ovog prostora.

Podluka – plaža se pruža uvalom od Ikovca do baškovoške lučice. Omiljeno je mjesto za obitelji s djecom. Uređeno i ograđeno igralište za najmlađe na samoj plaži, uz terase kafića smještene u prirodnoj hladnovini čine idealan spoj za mališane i one koji paze na njih. Objekti brze hrane, restorani i trgovina nalaze se tik uz šljučanu plažu koja ima svoj tuš i sanitarni čvor, a moguće je unajmiti pedaline i kajake. Okrenuta je zapadu i osunčana je od najranijeg jutra pa sve do zalaska sunca kada vrh plaže postaje nezaobilazno mjesto za romantične selfije i obiteljske fotografije. Ne smijete otići iz Baške Vode a da s Podluke pridvečer niste uslikali crvenu kuglu koja polagano nestaje na morskoj pučini!

Nikolina – u samom centru mjesta, podno crkve sv. Nikole nalazi se najduža gradska plaža po kojem je i dobila ime. Plaža je šljunčana, s finim pijekom u moru i hladovinom borova u pozadini. S obzirom na brojne sadržaje, čistoću i kakvoću mora, već je dugi niz godina nagrađena Plavom zastavom. Mališani mogu uživati u skakanju u zračnim balonima na površini mora, pedalinama, dječjem igralištu na plaži, dok je osvježenje dostupno u barovima koji se nalazi uz šetnicu na samoj plaži. Za one najhrabrije preporučamo parasailing avanturu koja će vas ostaviti bez daha. U blizini plaže Nikolina su restorani, fast foodovi i dućani u samom središtu mjesta pa će vam sve potrebno biti nadohvat ruke. Na plaži djeluje i spasilačka služba. U večernjim satima obavezno se opet spustite do Nikoline i ne propustite šetnju po novouređenoj i ugodno osvijetljenoj šetnici gdje uz šum mora može uživati i u predivnom zvjezdanom nebu.

Imate psa koji uživa u kupanju? Ne brinite, postoji i posebna plaža za pse – Oseka. Nalazi se na samom izlazu iz Baške Vode prema Promajni. Lako ćete ju naći jer se šetnicom povezana s glavnom gradskom plažom.

Tražite mir izvan gradskih plaža? Pobornik ste nudizma? Preporučamo vam da istražite gotovo 2 kilometra plaža od Oseke preko Baškog Polja do Promajne. Osim skrivenih uvalica, borovih šuma koje se spuštaju do mora naći ćete i nekoliko barova. Plaže su lako dostupne jer se šetnica proteže cijelom dužinom uz more, od Baške Vode do Promajne. Ako vam dosade pogled na Brač i Hvar te morsku pučinu, okrenite se prema hridima velebnog Biokova čiji se vrhovi ovdje izdižu i oko 1500 metara iznad mora.

Ukoliko odmor odlučite provesti u Promajni, Bratušu ili Krvavici i tamo ćete pronaći kombinaciju uređenih plaža s turističkim sadržajima i prirodnih plaža izvan mjesta. Izbor je na vama!

Leave A Comment