Skip to content Skip to footer

Fontana “Izvorište” Baška Voda

Ako ste šetali centrom Baške Vode niste mogli ne primijetiti veliku fontanu koja se smjestila ispred ureda turističke zajednice, točnije na trgu dr. fra Gabre Cvitanovića. Doktor fra Gabro Cvitanović bio je prvi doktor znanosti iz Baške Vode, istaknuti teolog i znanstvenik. Svojim životnim radom zaslužio je svoj vlastiti trg.

Fontana nosi ime “Izvorište Baška Voda” te je sagrađena 2007. godine, i to nedaleko od izvora pitke vode kojem je i dobila ime. Simboličan je to spomenik izvoru pitke vode koja se preljeva preko kamenih blokova, no ujedno predstavlja i spomenik vrijednim seoskim baškovoškim ženama, takozvanim praljama koje su stotinama godina rublje prale upravo na ovakvim izvorima vode. Sjećam se davnih dana kada smo u dvorištu iza stare kuće imali takozvanu ‘kamenicu’ gdje je pokojna baba prala robu, imale su to brojne žene u mjestu, a ako i nisu snalazile bi se na ovakvim izvorima vode.

Fontanu je izradio Ozren Filipović, dok je autor brončanog spomenika žene Robert Ježić. Također na fontani možete primijetiti uklesane stihove o vodi života baškovopke pjesnikinje Marine Jurišić Velebit.

Fontana se prelijepo uklopila na ovaj uređeni trg i svi koji se turistički nađu u Baškoj Vodi jednostavno moraju ovdje prošetati i osvježiti se na ovom povijesnom i znakovitom mjestu.

 

fontana baška voda

 

Leave A Comment