Skip to content Skip to footer

Neotkrivena priroda

Ono po čemu je Baška Voda jedinstvena je magični dodir mora i planine, pogled na surove vrhove Biokova i nešto blaže padine koje okružuju mjesto, gdje dominira autohtona borova šuma. Jeste li znali da su prvi naseljenici prije nekoliko stotina godina morali krčiti šumu kako bi došli do obradivih površina? Vinova loza, maslina, višnja, smokva i krumpir su autohtone poljoprivredne kulture ovog kraja.
Park prirode Biokovo

Iako će vam se Biokovo, ako pogled uputite prema njegovim vrhovima učiniti nepristupačnim i surovim, zbog kojih svoj naziv izvodi iz riječi “bijel(k)o”, ono zapravo krije čudesan svijet flore i faune. Zbog svoje biološke raznolikosti nosi titulu Parka prirode. Biokovo impresionira izuzetno golim vapnenačim strmcima višim od 1000 metara koji su okrenuti moru. Kopnena je strana blaža i zelenija. Turističke agencije organiziraju izlete na Biokovo, ne propustite upotpuniti svoj odmor jednim potpuno drugačijim iskustvom!

  • Upravo je visina i strmina Biokova zaslužna za buru koja je najčešća i najneugodnija zimi. Zbog razlike u temperature i tlaku, hladni zrak iz zaleđa naglo se spušta krševitim padinama u morski prostor i kako stanovnici kažu, uvlači se “u kosti”. Bura je i jedan od razloga zašto su stare gradske ulice iznimno uske. Najjači udari bure dosežu i preko 200 km/h, a osjet temperature pada i za više od 20 stupnjeva u odnosu na stvarnu temperaturu zraka.

Biokovo krije svijet dubokih krških jama, a jedna od zanimljivosti je da se u nekima zadržava trajan led. Jedinstveni vidici s Biokova ubrajaju se u atrakcije, a vidljivost je posebno dobra nakon bure kada pogled doseže čak do talijanskih Apenina, a u zaleđe do srednjobosanskih planina. Na najvišim vrhovima umjesto isčezle stoke žive divokoze i mufloni. Na planini se gnijezde neke od rijetkih i ugroženih ptica kao što je orao zmijar i vjetruša kliktavka koje su strogo zaštićene. Svijet jedinsvenog bogatstva mediteranskog bilja i njegovu ljekovitost upoznajte kroz teglu biokovskog meda koji možete kupiti na lokalnoj tržnici.
Obalna žala nastala su tako da je more izbijelilo i uoblilo šljunak koji se tisućama godina spuštao s planine. Prirodne plaže i susjedstvo impozatne planine čine atraktivnu cjelinu što je slika kakvu ćete rijetko gdje naći. A ukoliko ste avanturističkog duha, predlažemo da isprobate parasailing i ovjekovječite ove vidike s padobranske visine iznad morske pučine!

Sveti Jure – najviši vrh

Da biste vidjeli najviši vrh, sv. Juru na 1762 metra, ipak će biti potreban uspon. Ne nužno pješice. Iz Makarske se organiziraju izleti jer do vrha vodi asfaltirana cesta, ujedno i najviša prometnica u Hrvatskoj. Na samom vrhu nalazi se TV toranj i crkvica, dok se panoramski pogled pruža na Dalmatinsku zagoru i otoke, a tijekom izuzetno lijepog vremena čak i na bosansko-hercegovačke planine te vrhove poluotoka Gargano u susjednoj Italiji udaljene čak 250 km. Biokovo godišnje posjeti čak i do 50,000 turista.
Osim ovog najvišeg vrha, iznad Baške Vode nalaze se i vrhovi Sveti Ilija (1640 m) i Veliki Šibenik (1467 m).
Iako očarava svojom ljepotom, Biokovo može pokazati i svoju opasnu stranu. Svima željnima avanture preporuča se korištenje samo označenih pješačkih staza ili odlazak na neki od organiziranih stručnih izleta.