Skip to content Skip to footer

Tajnovito nasljeđe

Razvoj turizma

Turizam se na ovim prostorima počeo razvijati 1930-ih godina dolaskom stranih turista kada je željeznica stigla do Splita. Stoljećima je ovaj kraj bio oslonjen samo na pomorstvo i karavanske puteve, jer ga je od unutrašnjosti dijelio planinski masiv Biokova s vrhovima i preko 1700 metara. Tek je izgradnjom Jadranske magistrale sredinom 20. stoljeća ovaj kraj kvalitetno cestovno povezan prometnicom uz more, a danas ćete dolaskom u Bašku Vodu s autoceste proći kroz tunel sv. Ilija koji je Makarsko primorje 2010. godine konačno spojio sa svojim zaleđem.
To je prvi cestovni tunel u Europi probijen u kršu i građevinski poduhvat koji je promijenio život na ovim prostorima. Uostalom, kao i turizam.

Do tada, maslinovo ulje i vino stoljećima su bili gotovo jedini proizvodi kojima su stanovnici Baške Vode trgovali kako bi se prehranili. Samo mjesto nastalo je krajem 17. stoljeća kada su se stanovnici podbiokovlja počeli spuštati na obalu od koje su stoljećima zazirali zbog opasnosti od gusara. Naziv mjesta dolazi od naziva naselja Bast koje se i danas nalazi pod Biokovom i izvora pitke vode u blizini mora koji su stanovnicima bili životno važni. Gotovo cijeli prostor današnjeg mjesta bio je pod gustom borovom šumom koja se kasnije krčila kako bi se dobile obradive površine jer su stanovnici živjeli od poljoprivrede.

Povijest

Na mjestu današnje Baške Vode u antičko doba postojalo je naselje i utvrda čije ostatke još uvijek možete vidjeti na Gradini, prirodnom uzvišenju iznad lučice s kojeg se pruža pogled na mjesto i Brački kanal. U vremenu starih Ilira, učestali su sukobi različitih plemena oko izvora vode i pašnjaka pa je utvrđeno naselje poput ovog na Gradini imalo presudnu važnost. Danas o tome svjedoči i arheološka zbirka koju možete pogledati u središtu mjesta.

No, vratimo se još malo u povijest, na početak 20. stoljeća kada je izgradnjom pristaništa Baška Voda dobila na važnosti ne samo u prometnom nego i u trgovinskom i turističkom smislu. Početkom 1930-ih izgradnjom hotela Slavija i dolaskom stranih turista, pretežno Čeha i Poljaka, počinje razvoj pravog turizma. U to vrijeme mnogi hrabri mladići egzistenciju su potražili u vrlo opasnom poslu, vađenju leda iz dubokih jama Biokova kako bi u ljetnim mjesecima turisti mogli uživati u rashlađenim pićima. Od kraja 19. pa do prve polovice 20. st. stanovništvo Baške Vode u znatnom je broju iseljavalo, pretežno u prekomorske zemlje.

Spomenici

Crkva zaštitnika mjesta, sv. Nikole, izgrađena je 1889. godine u neoromaničkom stilu. Brončani kip istoimenog sveca koji je i zaštitnik pomoraca nalazi se na ulasku u baškovošku luku. Ukoliko namjeravate u Bašku Vodu zimi, ne propustite feštu povodom dana zaštitnika ovog mjesta 6. prosinca. Pučka fešta koja se ne smije propustiti je i prvosvibanjski uranak kojim se međunarodni praznik rada obilježava višednevno, uz zabavu, koncerte te tradicionalne igre i bogatu ponudu autohtonih jela. Kada smo kod spomenika, jedinstveni kameni spomenik ovjekovječio je stoljetni trud – podignut je u čast ženama koje su na izvoru prale rublje, a nalazi se u samom središtu mjesta.