Skip to content Skip to footer

Marčana bura

Bolje da te nije, nego da te ožujsko sunce grije” – kaže stara narodna izreka za Ožujak. Mjesec je to koji je u narodu, unatoč naglim vremenskim obratima, rado očekivan, specifičan po tome što je prijelazni. Iz zimskih se kaputa polako skidamo u laganiju odjeću te tako dočekujemo toliko voljeno proljeće. No nije na odmet znati da to ‘zubato sunce’ u ožujku zna biti varljivo, a posebice vrlo vjetrovito vrijeme koje je karakteristično za ovaj period.
Diljem cijele Dalmacije poznate su ‘marčane bure’ koje stvaraju velike probleme u prometu. Kažu da je ovo tek prva od tri koje nam slijede. Naime prema ‘narodnoj’ meteorologiji, marčane bure stižu 7., 17., i 27. ožujka. No meteorolozi objašnjavaju da to baš i nije tako u stvarnosti, iako je ožujak u prosjeku znatno vjetrovitiji od veljače radi slabljenja istočnoeuropske anticiklone pa su utjecaji vjetrovitih ciklona, sve češći.
Orkanska je bura tako svoje zube pokazala prošli mjesec srušivši svjetionik u lučici Baške Vode. Udari vjetra izmjereni su čak i do 110 km na sat na makarskom području. ( bila je to ‘februarska’ bura, rekli bismo) 🙂

baška voda bura

 

Stručnjaci kažu da za toplije vrijeme treba ipak pričekati travanj i veseliti se pravom proljeću.
Ne viruj marčanom suncu kada grije, a niti gospodaru kada se smije”.

Leave A Comment