Skip to content Skip to footer

Vjerni gosti Baške Vode

Ovo je priča o dvojici prijatelja, vjernim gostima koji već 25 godina zaredom posjećuju Bašku Vodu. Oni su Frank i Thorsten prijatelji iz Njemačke koji toliko vole Bašku Vodu da joj se iznova vraćaju. Oni znaju sve, gdje se najbolje jede, gdje otići na izlet, koja mjesta posjetiti, što im se sviđa, a što bi promjenili….evo par pitanja i odgovora od najvjernijih i zaista najcjenjenijih gostiju koji su i nama domaćinima postali kao obitelj.

 

Bok Thorsten, znamo se godinama, ispričajte mi što vas to toliko vuče u ovo mjesto?

Prvi puta kada smo Frank i ja posjetili Bašku Vodu, bilo je to 1990. godine kada smo doputovali autom iz Njemačke. No od kada su uvedene povoljne linije letova, uvijek putujemo avionom do Splita a onda uzmemo taxi do Baške Vode. Tada smo odsjedali u Villi Gradina i odmah smo se zaljubili u to malo idilično mjesto. Očarala nas je sama lokacija mjesta, između Biokova i mora, kao i vrlo pristupačni ljudi. Jednostavno, bilo je to mjesto gdje smo se osjećali kao doma.
Nakon ratnih godina, poželjeli smo se vratiti u Bašku Vodu, pa smo tako u ljeto 1998. godine također rezervirali smještaj u Villa Gradina, i to za čak 5 prijatelja.
Ovo ljeto će biti 25 godina od kada stalno dolazimo u Bašku Vodu. Baš divna obljetnica, morat ćemo proslaviti. Naš dom u Baškoj Vodi sada su Apartmani Skalinada čiji smo gosti već dugi niz godina. Ljeta su nam tako rezervirana za Bašku Vodu, no u jesen smo često znali putovati u Bosnu i Hercegovinu te u Crnu Goru, otprilike svake tri godine.

Što vam se najviše sviđa ovdje a što bi voljeli promijeniti?

Odlično je to što nam je sve nadohvat ruke, pa tako do svake željene lokacije možemo stići u vrlo kratkom roku. Mediteranska klima nam igra također važnu ulogu. Volimo ovaj morski zrak i puno sunca. No ono što bi voljeli promijeniti jest ponuda restorana s pravim dalmatinskim jelima i većim supermarketom na ulasku u mjesto, jer tokom ljeta su baš velike gužve. Također voljeli bismo vidjeli više ponuda brodskih izleta do obližnjih otoka, primjerice do Hvara.

Koja mjesta u blizini preporučujete?

Brela i Promajna su apsolutno predivna mjesta, na svega par minuta pješke, lako dostupna i  povezana predivnom ‘lungo – mare’ šetnicom uz plažu. Također preporučamo izlet u Makarsku, gradić na svega 10 minuta autom ili busom, no mi uzmemo taxi koji je također vrlo povoljan.

U kojim restoranima volite jesti?

Konoba Toni, Puntin, Del Posto, Bracera.
‘Konoba Toni’ nudi dnevne menije za ručak. ‘Restoran Puntin’ u luci nudi jela koja se ne mogu pronaći u drugim restoranima. ‘Bracera’ restoran je odmah do našeg apartmana Skalinada gdje smo smješteni te nudi raznolik menu. ‘Del Posto’ restoran ima veće cijene, no sjajan ambijent. Evo to je popis restorana koje uvijek prakticiramo posjetiti dok smo u Baškoj Vodi.
No ima jedna anegdota vezana za restoran Feral u Brelima gdje također rado navratimo. Prije nekoliko godina naručili smo tamo špagete bolognese s prženim lukom. Konobar nas je pogledao s prijezirom i sav u čudu, no ipak smo dobili što smo naručili. Nekoliko godina kasnije otkrili smo da su upravo to jelo uvrstili u svoj ‘menu’ (Spagetti Bolognese with fried onions).

Najdraže dalmatinsko jelo?
– Iako nije dalmatinsko, jako volimo sarmu, no nažalost nema je u ponudi restorana u Baškoj Vodi.

Najljepša uspomena s ljetnog odmora?
– Bio bi to Izlet u Nacionalni park Biokovo. S vrha Sv. Jure pruža se impresivan pogled na more, otoke, čak i Italiju, ako je dobro vrijeme. Svakako planiramo i posjet novom vidikovcu Skywalk Biokovo. Također nam je predivna uspomena izlet na Korčulu i to hidrogliserom.

Što najviše volite kod svojih domaćina ‘Apartmana Skalinada’ u Baškoj Vodi?
– Naši su domaćini vrlo ljubazni, nikad nametljivi i uvijek su tu kad ih trebamo. To su ujedno kvalitete koje bi svaki dobar domaćin morao imati.

Imate li nekakav savjet za sve buduće goste iz Njemačke?
– Općenito dali bi savjeti svim gostima  da istražuju očaravajuću prirodu koja okružuje mjesto, od planine do okolnih mjesta i otoka te da uživaju u brojnim plažama iz snova.

S obzirom da ste godinama stalni gosti Baške Vode, promovirate li mjesto svojim prijateljima u Njemačkoj?
– Naravno, kad god imamo priliku promoviramo Hrvatsku općenito. Mislim da je najmanje 5 obitelj i prijatelja odlučilo poslušati naše preporuke i posjetiti Dalmaciju i tu provesti svoj odmor, a bar dvoje od svih njih posjetilo je i Bašku Vodu.

 

 

Hvala Thorstenu i Franku na iskrenim odgovoroma i ustupljenim privatnim fotografijama. Nadamo se još mnogim zajedničkim baškovoškim ljetima.
Uistinu ste gosti za poželjet! :))

Leave A Comment